Přeskočit na obsah

Jaro

Zde si můžete prohlédnout obrazy s jarní tematikou.

POHLED NA PRAHU Z OPYŠE
Autor: Ranzmayer Jan (1840)
Technika: olej na lepence

 Divák se může pokochat čerstvě rozkvetlými stromy. V pozadí můžeme spatřit staroměstskou radnici s orlojem, tyčícím se nad zbylými domy.

JAN RANZMAYER

(1813 – 1874)

Byl poprvé zmíněn jako krajinář starší generace bez uměleckého školení. Své nejznámější obrazy vytvořil mezi lety 1947 a1973.Stal se členem Jednoty umělců výtvorných. Od roku 1849 v blízkosti rodu Clary- Aldringen, pro které zachycoval sídla a interiéry. Vytvořil sérii kreseb interiérů vídeňského sídla v Herrengasse ve Vídni a sérii pohledů do parku ve Veltrusích nacházejících se ve středních Čechách. Věnoval se krajinám a kreslení interiérových pohledů.

JARNÍ SOUMRAK NAD PRAHOU
Autor: Engelmüller Ferdinand (1917)
Technika: olej na plátně

Pohled z Malostranské zahrady na v mlze zahalený kostel sv. Mikuláše.

FERDINAND ENGELMÜLLER

(22. prosince 1867 – 29.září 1924)

Od roku 1889 studoval na malířské akademii v Praze u prof. Julia Mařáka. Byl mezi zakladateli spolku Mánes a stal se později i jednatelem tohoto spolku. V roce 1987 založil malířskou školu, která postupně vychovala O. Nejedlého, J. Šetelíka, O. Štáfla, Ant. Porketa. Po odchudu ze spolku Mánes se stal členem J.U.V. v Praze, kde v roce 1899 vystavoval 12 svých pastelů. Pořádal četné studijní cesty po Rusku, Itálii, Švýcarsku, Holandsku a Tyrolsku. V roce 1908 byl jmenován řádným členem Union internationale des Beaux-Arts v Paříži. Jedním z nejznámějších děl je cyklus  „Česká krajina“, který vytvářel od roku 1902, tímtocyklem chtěl chtěl zachytit duši českého kraje. Ve své době patřil k mezinárodně známým výtvarníkům a jeho díla se nacházejí po celém světě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *